Stickning och virkning – då och idag

Stickning och virkning – då och idag

Förr ingick stickning och virkning ofta i vardagssysslorna för att tillverka bland annat vantar och mössor. Idag stickas och virkas det av andra skäl. Många tycker att det är avkopplande och roligt. Numera är det speciellt att ha något hemmagjort stickat plagg. Men när uppfanns stickningen och virkningen egentligen och hur ser trenden ut under 2000-talet?

Det är svårt att säkert säga när och var metoden kom till men troligen var det i Italien på 1200-talet. Stickningen nådde Norden på 1500-talet och på 1600-talet konkurrerade den ut den tidigare metoden nålbindningsteknik. Det vanligaste materialet att sticka i var ull. Runt år 1800 kom bomullen till Sverige, men den var dyr och användes bara till finkläder. En klassiker som stickas än idag är lovikkavanten. Den skapades av Erika Aittamaa som kom från byn Lovikka i Tornedalen. Hennes vantar var tjocka, tättstickade och hade kragar i olika färger.

Virkning

Virkning skiljer sig från stickning på så sätt att vid virkning används en virknål som redskap, medan vid stickning används två stickor. Det tidigaste virkade fyndet som har hittats är från 1600-talet. På 1700-talets Irland var virkningen en stor industri – många försörjde sig på virkandet.

Stickning och virkning idag

Hur ser det ut med stickandet och virkandet idag då? I grundskolan får eleverna i lära sig grunderna i stickning och virkning. De får också lära sig om dessa hantverks betydelse i samhället ur ett historiskt perspektiv.

Under 2000-talet har det blivit allt mer populärt med stickning. Stickcaféer växer fram och likaså konstformen stickgraffiti som går ut på att smycka exempelvis gatlyktor och parkbänkar med stickade grejer.

Om du är nybörjare på att sticka och virka kan det vara bra att börja med enkla saker som halsdukar och mössor för att sedan gå vidare till svårare saker som koftor. Det finns olika sätt att gå tillväga för att komma igång. Först behöver du köpa hem grejer till det. Du kan köpa garn online, likaså stickor och virknålar. Emellanåt arrangeras kurser i stickning och virkning så passa på om de finns i din närhet. På många orter finns det stickcaféer dit man tar med sig sitt handarbete och sitter och stickar och virkar tillsammans. Ett annat alternativ om du vill lära dig att sticka eller virka är att köpa böcker eller låna dem på biblioteket. Du hittar också många tutorials på YouTube.