Öka barnens vattenvana med egen pool hemma

Öka barnens vattenvana med egen pool hemma

En alldeles egen pool hemma i trädgården är bland det roligaste du kan ha. Du och dina nära och kära kan umgås, träna, slappna av och ha roligt när som helst, och det ger dessutom en lyxig känsla. För barnen är det rena rama drömmen – så länge poolen är säker och ungarna själva har bra vattenvana.

Det finns flera olika slags pooler och tillbehör som du kan välja mellan när du ska sätta igång med installationen, till exempel vad gäller saker som storlek och säkerhet. Faktorer att tänka på när du ska bygga egen pool är:

• Placering – väderstreck kommer påverka poolens temperatur.
• Uteplatsens storlek – du behöver marginal att gå runt och att ha plats för pump och värmare.
• Staket – se till att varken barn eller djur har tillgång till poolen när du inte är där.

Lär barnen simma tidigt

Tyvärr sker det drunkningsolyckor med barn varje år i Sverige, och enligt Svenska Livräddningssällskapet beror det bland annat på att de inte bevakas ordentligt och att simkunnigheten börjar sjunka i landet. Under pandemiåren har simskolor varit stängda, vilket ytterligare bidragit till sämre simförmåga och därför är det viktigt att ta tag i detta så snabbt som möjligt.

Med en egen pool har du möjlighet att lära barnen att både simma och få den vattenvana som är så viktig för deras säkerhet. Du kan börja med att lära barnet vattnets egenskaper, att hålla andan och att känna temperaturskillnader i badkaret eller i en badtunna, och sedan gå vidare till de första simtagen i poolen. Tänk på att ha tålamod och att göra upplevelsen så rolig som möjligt. Vissa barn lär sig mycket snabbt medan andra behöver lite mer tid på sig – det är helt normalt. Det är också viktigt att barn lär sig att inte springa utmed kanterna och att kunna olika sätt att ta sig upp ur vattnet på, såväl som att aldrig dyka i vatten där de inte ser botten. För säkerhets skull är det också bra om du lär dig livräddningstekniker – det kan komma till gagn vid andra tillfällen också.

Roligt och nyttigt

Den egna poolen kommer ge många timmar av lek, träning och umgänge åt dig och dina barn. Du kan göra stunderna ännu roligare med olika tillbehör som till exempel simdynor, badleksaker och spel. Genom att installera en jetstråle i poolen kan du köra ordentliga träningspass om du vill, och det finns många olika träningsredskap som är utformade för vattengymnastik. För allas hälsa och välbefinnande är det suveränt med regelbunden träning, och i poolen känns det som ett riktigt nöje. Att bara kunna gå rakt ut i den egna trädgården istället för att behöva packa en träningsväska och ge sig iväg till gymmet är ett stort plus. Om barnen dessutom lär sig uppskatta hur mycket skoj de kan ha i vattnet ger du dem grunden till ett kul intresse för framtiden samtidigt som du har deras säkerhet i främsta rummet. Poolen blir ett oförglömligt minne som du och barnen kan återvända till när ni vill.