Så lindrar du vattkoppor hos barn

Så lindrar du vattkoppor hos barn

Vattkoppor som orskas av ett virus är en sjukdom som oftast barn drabbas av. Det är en sjukdom som du endast får en gång. Sedan ligger viruset kvar i kroppen och gör dig immun.

Vattkoppor är en väldigt smittsam infektionssjukdom som ger symptom som kliande hudutslag och feber. Barn får ofta ett mildare sjukdomsförlopp än vad ungdomar och vuxna personer får, symptomen blir generellt värre ju äldre du blir. Ett tips att gå in på doktor.se/fakta-rad/vattkoppor/ om du vill få bra råd och information. Det är en trovärdig källa där du kan få många svar.

Vattkopporna kan spridas över hela kroppen

Sjukdomen orsakas av viruset varicella zoster som sprids i luften eller via direktkontakt. Det är oftast mycket svårt att stoppa en spridning av vattkoppor eftersom inkubationstiden är lång, 10 till 21 dygn. Det första symptomen som brukar komma är trötthet, huvudvärk och feber. Sedan kommer hudhudslagen efter någon dag. Hudutslagen syns i regel först på mage, rygg och i ansiktet. Sedan sprids vattkopporna till hela kroppen. De börjar som mindre prickar som sedan utvecklas till blåsor. Vattkopporna kan även spridas till könsorgan, slemhinnor och ögon. Under 3-6 dagar kan det uppkomma nya vattkoppor. Att kontakta en vårdcentral är bra att göra om barnet är under sex månader eller får allvarliga symptom.

Badda vattkopporna för att lindra klådan

Vattkoppor behöver sällan vård, det är en självläkande sjukdom. Det är möjligt att lindra besvären med receptfria läkemedel. Till barn är det viktigt att ge mediciner som är anpassade för just barn och i rätt dos. Om du har barn som drabbats av vattkoppor som är väldigt besvärande kan du badda kopporna med kylbalsam, alsollösning eller med kallt vatten. Det finns även vissa receptfria läkemedel mot klåda. Du kan alltid rådfråga på apoteket vilket läkemedel som är lämpligt att använda. En del väljer att vaccinera både sig själva och sina barn mot vattkoppor. Det har det senaste åren blivit allt vanligare att vaccinera mot sjukdomen.