Så kan du hantera svåra ekonomiska tider

När priset på bränsle och mat stiger kraftigt är det viktigt att se över familjens ekonomi, speciellt om den är ansträngd. Genom enkla åtgärder går det att spara pengar trots prisökningarna. Storhandla, byta avtal och köra mindre bil är några saker som kan ha stor effekt.

Det svenska hushållen genomgår just nu tuffa tider med väldigt höga matpriser, kraftigt stigande bränslepriser och högre räntor. Allt detta tillsammans bidrar till att hushållens utgifter har ökat lavinartat det senaste året. När det då kommer en oväntad utgift på en redan en ansträngd ekonomi är det inte alltid så att det finns pengar över. Om så är fallet för dig finns expresskredit.se som en räddare i nöden. Du kan snabbt få pengar till det du behöver betala. Det är möjligt att delbetala eller betala tillbaka allt på samma gång, det bestämmer du.

Låna pengar vid kris

Det är inte alltid det mest fördelaktiga att ta ett lån men ibland är det ett väldigt bra alternativ för att inte hamna i en ekonomisk knipa. Det bästa är att endast låna det som behövs för att undanröja krisen. Ju mindre du lånar desto bättre. Innan du tar ett lån är det alltid viktigt att kontrollera den aktuella räntan. Lägg med fördel upp en egen återbetalningsplan när du väljer att låna pengar.

Skär ner på matinköpen

Mat är en stor kostnad och utgift för en barnfamilj. Ju fler barn desto högre kostnader. Oftast går det att göra mycket åt just matutgifterna för en familj. Det första du ska göra för att kunna spara pengar är att börja storhandla. Sätt dig ner med din partner och planera veckans måltider och skriv sedan en handlingslista. När du väl handlar ska du hålla dig till listan och inte frestas att köpa andra saker. Det är även en god idé att kolla upp diverse extrapriser och planera måltiderna efter dem. När du planerar maten som ska tillagas och inhandlas kan det kanske finnas saker som familjen kan hoppa över eller byta ut. Exempelvis välja ett billigare pålägg till smörgåsarna.

Var målmedveten för att kunna spara pengar

En annan utgiftspost som är bra att gå igenom är avtal och abonnemangs. Det räcker att ha en streamingtjänst eller endast använda de tjänsterna som är gratis. Jämför olika mobilabonnemang och se om du kan förhandla om elavtalet. Det finns oftast mycket att spara där. Att låta bilen stå mer är ett sätt att minska på bränslekostnaderna. Cykla, gå eller åk kollektivt i den mån det är möjligt.

Årsbudget för familjen

Ett bra sätt att få kontroll på kostnaderna är att göra en budget. Skriv ner alla inkomster familjen har och alla utgifter. Då är det lättare att se vad pengarna går till och om det är till nödvändiga saker. Ett tips är att göra en budget för ett år. En del räkningar kommer kvartal –eller årsvis. Genom en årsbudget får du koll på allt. Ett tips är att ta höjd för fler räntehöjningar och högre priser på varor.

Tips för att minska barnfamiljens kostnader:

  • Planera alla matinköp och storhandla.
  • Gå igenom alla abonnemang och avtal.
  • Gör en årsbudget.
  • Minska bilkörningen.