En bra familjebil

Begagnade familjebilar kan vara minst lika bra som nya, även om de inte har alla funktioner och egenskaper som går att hitta i de allra nyaste objekten på bilmarknaden. Vilka är egentligen de bästa familjebilarna från de senaste 15 åren?

familj bilEn bil för hela familjens resor och vardagsåkning kan lika gärna vara begagnad – vilket sparar en hel del pengar till annat. Du kan till exempel hitta en billig subaru begagnad när du söker på nätet, eller varför inte en Volvo med några år på nacken?

Bra familjebilar att köpa begagnade

Svenskarna köper bilar som aldrig förr, och gärna begagnade exemplar. Vilka familjebilar står sig bäst mot tidens tand? Här är fem favoriter från en artikel i Expressen:

  1. Volvo V70 – bilmodellen 70 byggdes i 19 år och kom ut mellan 1997–2016. I dag är det den vanligaste bilmodellen på vägarna, inte minst för familjer med barn och behov av stort bagageutrymmet.
  2. Volkswagen Passat – enkel design men väldigt omtyckt av bilköpare, både i Sverige och utomlands. Bilmodellen introducerades redan 1974 och är vanlig på vägarna allt sedan dess.
  3. Volkswagen Sharan – minibussen alla större familjer åkte runt i under slutet av 1990-talet. Sharan lanserades 1995 och har numera skjutdörrar, vilket den inte hade från start. Den uppdaterades senast 2006.
  4. Mitsubishi Outlander PHEV – en suv med gott om plats för fem personer och deras bagage, perfekt för en stor barnfamilj med andra ord.
  5. Kia Optima – en lagom dyr familjebild med bra köregenskaper och ljudisolering i de nyare modellerna. Finns även som laddhybrid.

Klassiska bilar värderas allt högre

Äldre bilar än så kan räknas som moderna klassiker, och dessa kan stiga rejält i värde. I en artikel i Dagens Industri går det att läsa om hur bilar som hållits i riktigt fint skick och är över 30 år gamla kan värderas en hel del mer av mogna köpare än vad de gjorde för bara tio år sedan. När åldern har passerat 30 på en bil räknas den närmast till veteranligan, vilket det finns en marknad för.

Men om du inte vet om du ska köpa bensinbil, elbil, laddhybrid eller diesel då? Det är en riktig djungel med drivlinor och hur bilköpare ska tänka. Få råd här innan du bestämmer dig.