Bra första-bil till 18-åringen

När du äntligen står där med ditt färska körkort i handen så kommer längtan efter en egen bil att bli mycket stor. Det är något alldeles speciellt med körkort och egen bil som gör att du får en frihet som du aldrig har varit i närheten av tidigare. Nu kan du ta dig precis vart du vill på Sverigekartan av egen kraft utan att vara beroende av någon annan.

När det är dags för att köpa den första bilen så bör du tänka på några saker då det kommer till bilen. När du söker efter en begagnad bil i annonser så ska du alltid kontrollera att den är besiktigad och skattad. Väl på plats så bör du kontrollera bilens alla viktigaste funktioner som bromsar, lysen och att bilen går som den ska. Kontrollera också i motorrummet att det exempelvis inte finns olja i kylarvattnet eller vatten i oljan, vilket är sådan som ofta leder till dyrbara reparationer. Kontrollera också bilens kaross så att det inte finns stora rosthål som kan bli ett problem senare. Små rostfläckar, repor och bucklor kan du enkelt åtgärda själv, det är inte så viktigt att bilens utseende är perfekt däremot att bilen håller ihop och fungerar.

”Försök också att pruta på priset, säljaren kommer säkerligen att gå med på ett lägre pris om han får bilen såld direkt.”

Gör upp affären

När du har bestämt dig för att köpa en bil så ska du alltid be om ID-kort så att den som säljer bilen också äger den. Försök också att pruta på priset, säljaren kommer säkerligen att gå med på ett lägre pris om han får bilen såld direkt. Glöm inte att skicka in ägarbytet och att teckna en försäkring innan du ger dig iväg ut på vägarna.