Sticka till barnen

Att sticka och sy själv är något som mammor och mor- och farmödrar gjort i alla år och gör än idag, men vad många kanske inte tänker på är att det går att sticka till fler än bara barn och barnbarnen – varför inte sticka för världens barn genom välgörenhet?

stickning-pa-farskinnStickning är ett nöje som många gillar att roa sig med, men det går även att skänka glädje till andra genom sin stickning. Det är något som 84-åriga Ingrid från Luleå upptäckt. Hon stickar nämligen härliga sockor som hon sedan skänker till Sunderby sjukhus som också ligger i Luleå och till Expressen säger hon att eftersom det finns tid över så tycker hon att hennes stickning är det enda rätta att göra. Hon tycker att det är viktigt att sockorna kommer till användning, och hon har roligt när hon stickar så för henne är detta bara ett plus. Sen är hon inte ensam om att ha hittat just ett sätt att skänka glädje på detta sätt genom sin hobby. Även andra stickar för att ge till välgörenhet. Något som till exempel Sveriges Radio uppmärksammat är ett gäng damer i finländska hantverksföreningen i Österbybruk som också stickar. Deras mössor och vantar lämnas sedan till nyfödda barn på Akademiska Sjukhuset i Uppsala – och det vill dom inte sluta med.

Roligt när ens hobby hjälper någon i behov

stickad-mossaFrämsta anledningen som både Ingrid och den finländska hantverkarföreningen uppger till att de stickar till andra i välgörenhetssyfte är att de tycker det är roligt när deras hobby kommer till användning. Det finns alltid någon som behöver men som själv inte kan eller har råd att sticka av en eller annan anledning. Och de uppmanar alla som vill att också hjälpa till, det kan man nämligen göra på helt eget bevåg. Så om du också är sugen på att låta din sticknings- eller virkningshobby komma till nytta: köp garn online och sätt igång bara. Sjukhus och barnavårdscentraler eller hjälporganisationer utomlands är alltid villiga att ta emot gåvor. Och vem blir inte glad av en hemmastickad liten mössa eller strumpa nu i juletider till exempel?

Inspireras av årets julkalender

Visst kan det vara svårt att komma på vilka saker man ska sticka, men turligt nog finns en rad olika platser att hämta inspiration av. Till exempel tipsar tidningen Allas om deras gratis stickmönster för mössa och halsduk som är inspirerad av årets julkalender som heter ”Selmas saga”. De mönster som tidningen erbjuder gratis hämtning av är mössan och halsduken som Selma har på sig för att hålla sig varm under äventyret som ska ta henne till Tomtens rike och är i form av:

  1. Mössa med boll
  2. Halsduk med tre knappar

I julkalendern är bägge två stickningar gjorda i ljusgrå ton och mössan har en kant i rött, men självklart kan du själv välja både typ av garn och färgkombinationer helt själv. Men tänk så glad ditt eller någon annans barn kommer bli när de får en likadan vinterutsyyrsel i julklapp som Selma de har följt med från första december till och med julafton!