Lär barnen ekonomi

Ska barn lära sig bli ansvarsfulla vuxna så måste de också lära sig att hantera pengar, något som går att lära ut genom veckopengen, sparande och vettig budgetplanering – och det kan man börja med när barnen är långt under tio år gamla.

Gyllene-spargris-omgiven-av-myntGår det att lära barn att hantera ekonomi i tidig ålder för att så småningom växa upp och bli ansvarsfulla vuxna individer? Ja, självklart och ju yngre de är när man börjar med att öka förståelsen för ekonomi och pengar desto bättre. Ett tips är till exempel att hålla skapa ett sparkonto till barnet som man sedan låter barnet vara med och bestämma över – kanske kan barnet få välja om en del av veckopengen ska få sättas in där till exempel. Samtidigt ska man som förälder också bidra, annars är det lätt att det inte hamnar så mycket på sparandefronten när barnet är litet, precis som när barnet hamnar i tonåren och annat lockar än ekonomi och sparande. Något som kan vara bra att börja med är till exempel att sätta in de pengarna som gavs som doppresent när barnet namngavs eller så kanske mormor och morfar vill sätta in en slant på kontot vid födelsedagarna istället för att skämma bort med massvis av leksaker varje år med mera. Ja, det finns alltid sätt att spara till sitt barn – och få sitt barn att självmant spara.

Så får du barnet att tänka ekonomiskt

Det bästa tipset för att få sitt barn att lära sig att tänka ekonomiskt är att trappa upp veckopengen gradvis. Det menar budgetrådgivaren Bodil Hallin i en intervju med Expressen. Hon berättar bland annat att det är i sex-sjuårsåldern som många föräldrar börjar ge sina barn någon form av fast peng som barnet själv får bestämma vad de vill göra med – vilket syftar till att lära barnet att förstå pengarnas värde. Därför är det viktigt att alltså börja smått och öka pengen gradvis, självklart beroende på vad pengarna ska räcka till och hur familjens övriga ekonomi ser ut. Har man mindre pengar får man helt enkelt avsätta mindre i veckopengen, men det är också i dessa familjer det är lättare att få barnet att uppskatta pengarnas faktiska värde och att prioritera vart pengarna ska gå. Viktigt att tänka på är även att ju äldre barnet är desto mer pengar och mer ansvar och då är det bra om barnet redan tidigt fått lära sig prioritera och spara.

Tips om höjning av veckopeng:

  1. Börja lågt: 10-20 kronor i veckan räcker till en alldeles egen godis på lördagen när barnet är litet så det är en bra prisklass att börja med.
  2. Mindre ökning: En mindre ökning av veckopeng bör ske max en gång om året och då gärna snäppet högre än vad barnet själv förväntat sig.
  3. Öka ännu mer: Som nämnt ovan, desto äldre barn desto större peng med större ansvar, testa därför att ge en högre ökning som också är förenad med ett specifikt ansvar såsom ”nu ska denna räcka hela veckan och du får inga mer pengar” och sedan hålla sig till det.