En ny släkting

I ett tidigare inlägg skrev vi om namngivningsceremonin och dopet – något viktigt och härligt för att välkomna en ny familje- och släktmedlem till världen. I dagens inlägg skriver vi om kungliga dop, något som poppar upp nästan hela tiden i det regala Europa.

doppresentI SvD kan vi läsa om det brittiska kungahuset och den lilla brittiska prinsessan Charlottes dop i Storbritannien nyligen. Tydligen var det endast 21 inbjudna gäster till den stora händelsen, i en 1500-talskyrka på Drottning Elizabets egna lantegendom i Östra England. Dottern ska enligt samma artikel heta Charlotte Elizabeth Diana, och blir då döpt efter både sin gammelfarmor och sin farmor – som hon tyvärr aldrig får tillfälle att träffa.

Ja det som är lite speciellt med just Prins Williams och Kates stil när det kommer till sina barn är också att de gärna klär barnen i kläder som har en väldigt klassisk retro stil med knäbyxor och sandaler över vita små strumpor samt fyrtiotalsromantiska skjortor och andra barnkläder. Även barnvagnen som använts nyligen är av en gammal sort, något som säkerligen lägger ett romantiskt och klassiskt skimmer till den väldigt omtyckta kungafamiljen i Storbritannien, inte minst till rojalisternas stora glädje. Förmodligen är det också många som gärna klär sina små knyten i liknande kläder, om än inte av samma dyra märken.

Kunglig babyboom i Europa

Från det svenska kungahuset ser vi snart hur prinsessan Madeleine och hennes man Chris O’Neill lille son prins Nicolas snart ska till att döpas även han, lillebror till prinsessan Lenore och kusin till lilla prinsessan Estelle. Så det är en riktig babyboom kungahusmässigt i Europa och mer kommer det komma, så en hel del dop blir det att planera in i kalendern för de som gladligen ägnar tid till detta.

När det sedan kommer till dop bland släkt, familj och vänner kan en hämta inspiration från den kungliga världen, om än kanske inte härma allt. Men en namngivningsceremoni går det däremot att göra det hela väldigt personligt och individuellt – något som förmodligen gör hela händelsen mycket mer speciell för alla involverade och ett fint minne för barnet, som kan titta på foton och filmer från sin egen ceremoni senare under livet.