Släpp fasaden – det är okej att ha stökigt

På våra Facebook-konton, i våra Instagramflöden, på reklamer på tv och på annonser i tidningen är det alltid samma sak: Perfektion. Och som småbarnsförälder är man väl medveten om att så är inte fallet. Det är aldrig riktigt städat, man har alltid påsar under ögonen och kärleken till ens partner handlar snarare om att hålla ihop för att överleva och inget annat. Nåväl. Det är väl den tiden vi lever. Vi delar med oss av vårt privatliv, men endast de fina sidorna och alla köper fasaden. Detta är mest troligt en följd av att all reklam som alltid har påverkat oss till att tro att det perfekta livet finns.barn som leker

Hur som helst. Nu har det i alla fall kommit något som kan vara en motreaktion, som visar verkligheten snarare än en uppmålad fasad. Det handlar om ”Den sanna bilden av familjelivet”, eller som det egentliga namnet är ”Family living – the true story”, vilket är en Facebookgrupp där medlemmarna lägger ut ocensurerade bilder på den kaotiska vardagen. Detta är verkligen upplyftande, för det är helt klart fler som känner igen sig i dessa bilder än de städade rummen vi är så vana vi. En sak som är anledningen till att det ofta är trångt och stökigt för småbarnsfamiljer är ju just leksaker och diverse prylar. Många barn växer snabbt från sina leksaker, men om barnen har småsyskon som sen kommer vilja använda leksakerna vill man ju inte slänga dessa. Därav blir det brist på utrymme. En idé många använder sig av i dessa situationer är att ha ett förråd där man lägger saker, antingen ett privat eller ett som är hyrt från en firma som exempelvis Big Easy. Men även om man flyttar undan mycket – kvarstår problemet med barnen som stökar ner. Det är ju dock viktigt att komma ihåg att det är inget problem – det är mänskligt. Vi smutsar alla ner, mer eller mindre.

En reklamfilm som visar verkligheten

En härlig reklamfilm som gjorde att man kände igen sig som småbarnsförälder var den Coca Cola släppte i 2014. Den handlade om hur ett par blir föräldrar och allt eftersom blir det jobbigare och jobbigare (det blir stökigare, de får aldrig sova och så vidare) och i slutet får de beskedet att kvinnan är gravid igen. Vid den punkten är föräldrarna så uppgivna att man tror de ska bli ledsna över graviditet, men istället blir de jätteglada – vilket är exakt så man själv skulle känna. Filmen  kan ni se nedan:

Vi säger så här: mer smuts i tillvaron. Det måste vara mänskligt och okej att ha stökigt hemma och att gå runt med påsar under ögonen. Annars är det inte hållbart. Sen är det klart att man mår bättre när det är städat runt omkring och man inte ser ut som en koala – men det endast till viss mån, det viktigaste är att man leker med sina barn och får spendera tid med de man älskar, snarare än att städa för att få det snyggt.