Middagstips för kräsna barn

Middagstips för kräsna barn

En del barn är mer känsliga för ny typ av mat än andra. Visst kan man som förälder stirra sig avundsjuk på andra barn som verkar trycka i sig både paprikor, saltgurkor och mögelostar. Kanske minns du hur du själv var när du var barn? Mycket handlar om att ge inspirerande mat till barnen, att låta dem delta i matlagningen – och att vara lyhörd för deras förslag.

Vi vill passa på att tipsa om matkassar från https://www.middagsfrid.se/, de erbjuder en smidig lösning av mycket högkvalitativ mat som både kan anpassas till barnfamiljen, vegetarianen – eller den som bara är ute efter en melliskasse. Genom att lägga undan lite planering själv kan nya dörrar öppnas, annars är det lätt att ens matlagning blir tråkig och monoton för barnet (och makaronerna tar över).

Tydliga matrutiner, och att inte arbeta med bestraffningsmetoder, är självklara men nödvändiga tips som du kan läsa om i Aftonbladet. Många barn matvägrar faktiskt som en överlevnadsinstinkt menar en del dietister, och därför ska man inte pressa på för hårt.

Att samlas vid middagsbordet

De flesta barnpsykologer och forskare är överens om att det allra bästa sättet att inspirera sin barn till att förknippa middagen med trevliga stunder är genom att äta tillsammans. Den andra största anledningen till att barnet vägrar äta beror ofta på att barnet inte är hungrigt när den väl sätter sig – kanske fick den en macka efter hämtningen och är helt enkelt inte så sugen på mat när middagen är klar.

”Mat ska vara roligt.

Det är nyckeln till hälsosam kost, menar Patrick Brottman, kökschef på Skälbyskolan. En viktig del är att göra barnen delaktiga, som att de ska tänka på matsvinnet, och att de smakar på maten.” Stockholm Direkt

Citatet kommer från en eldsjäl till kock som får även de mest inbitna nuggets och hamburgerbarnen att äta pajer och olika sallader. Vad är nyckeln? Precis som citatet säger: mat ska vara roligt. Inspirera, lägg tid och kärlek på matlagningen – och låt barnet delta! Laga en gryta, och fråga om barnet vill att ni har i något extra. Kanske åker det i extra majs?