Konsumtionen bara ökar

Att handla nytt är härligt och något vi inte ska sluta med om vi vill ha ett välfärdssamhällen, men vad vi bör göra är att fundera lite på hur vi handlar och hur vi kan göra för att handla mer med eftertanke så vi inte utarmar vår värld. Detta är något som vi svenskar bör bli bättre på och detta snarast.

Att glömma plånboken hemma är något som vi inte skulle kunna tänka oss att göra och om vi gjorde det skulle vi drabbas av en stor ångest. Men, kanske är det bra att vi får stanna upp och fundera på hur vi väljer att leva våra liv och hur vi väljer att prioritera. Nu går det att ta del av en ny rapport som visar vårt ekologiska avtryck i Sverige och detta är något som ger oss en sur eftersmak i munnen. Vi måste vakna och börja tänka mer klarvaket och göra vakna beslut när vi shoppar nytt. På listan över länder i världen som lämnar stora avtryck efter dig har Sverige klättrat från trettonde plats till att nu ligga på tiondeplats, och detta är en tävling som man inte vill vinna. Så det gäller att vi vaknar till och funderar över våra inköp, bara genom att ta sig en tankeställare över hur vi väljer att shoppa kan skapa stora förändringar.

Tänk rätt

Det finns många sätt att tänka på och här kommer några förslag.

  • Fundera ut vad som är nödvändiga köp och vilka köp du kan tänka dig att leva utan i alla fall för tillfället. Ett par nya sommarskor på rean mitt i vintern kan ses som onödiga.
  • Bli bättre på att veta vad du kan köpa i andra hand och vad du faktiskt ska unna dig att investera i. Investeringar är bland annats sängar, vitvaror och soffor. dessa köp har du med största sannolikhet i flera flera år och då är det viktigt att du går på kvalitet. saker du kan inhandla på second hand är kläder och andra inredningsdetaljer för att göra ditt hem lite mer personligt.
  • Tänk långsiktigt med allt du gör så kommer du snart komma in i det nya tänkandet och med det se världen på ett lite bättre sätt, ett sätt som du även kan sprida vidare till andra.