Farligt ge smycke i present

En av de absolut vanligaste presenterna att ge bort när man går på dop är ett smycke till det lilla barnet. Men den som köper ett smycke måste tänka efter både en och två gånger. Det säljs nämligen en del smycken för barn som är farliga för hälsan.

1530814-newborn-girl

När man ska gå på dop är det kutym att ta med sig en present till det lilla barnet. Vi har tidigare skrivit om att det är vanligt att exempelvis ge en present som barnet kan uppskatta när den blivit äldre eftersom det är för litet för att ens förstå sig på en present. Men många ger även små presenter som barnen kan använda nu, som exempelvis en spjälsäng, kläder eller smycken. Ett smycke kan dock visa sig vara en rätt dålig present att ge, eftersom en del smycken som säljs för barn kan vara giftiga.

Innehåller tungmetaller

I Göteborgs-Posten kan man läsa att över 100 kommuner nu deltar i Kemikalieinspektionens nationella kontroll av hur lagstiftningen kring farliga ämnen i produkter för barn följs. EU har nämligen en gemensam lagstiftning kring smycken och det finns gränsvärden för hur mycket av ett ämnen som smyckena får innehålla. I de nationella kontroller som görs av smyckena tittar man främst på förekomsten av ämnena bly, nickel och kadmium. Är halterna för höga av dessa ämnen kan det vara farligt för den som bär smycket. Kadmium orsakar cancer och benskörhet, nickel kan ge kontaktallergi och bly kan skada nervsystemet och hjärnan. EU har nyligen fått ett förslag från Sverige om att man ska förbjuda bly i alla varor som barn kan stoppa i munnen.

Kan vara brottsligt

Hur kontrollen av smyckena i Sverige gått framgår inte av artikeln men skulle det finns mer tungmetaller än tillåtet i ett smycke så kommer man att uppmana butiken som säljer det att ta det ur sitt sortiment. Om butiken inte följer den här rekommendationen kan miljönämnden gå in och förbjuda den. Dessutom kan butiken bli utredd av åklagare i frågan om den begått ett miljöbrott. Det är alltid den som säljer smycket som har ansvar gentemot konsumenten och säljer man smycken som är farliga samtidigt som man vet om att man gör det, så är detta faktiskt ett brott.