Barnkalas behöver inte vara dyrt

Barnkalasen i Sverige blir allt dyrare och det är något som ger stress för många föräldrar som kanske inte har råd att bjuda barnen på varken lekland eller bowling, vilket är vanliga platser att hålla kalas på. Men det finns sätt att få ner kostnaderna och ändå hålla ett oförglömligt barnkalas – något som alla familjer oavsett ekonomisk situation.

ballonger fest kalasFör barn betyder födelsedagsfirande att de firas med släkt och vänner, äter tårta och får presenter. Men då barnkalasen blir allt dyrare och extravaganta är det många föräldrar som känner att det är jobbigt att inte kunna ge sitt barn en födelsedag på leklandet eller i bowlinghallen. Man har helt enkelt inte råd. Till exempel skriver Göteborgs Posten om hur ett sådant kalas kan kosta upp till 250 kronor per barn beroende på vilken sorts aktivitet man väljer att hålla – och på en klass med 20 småttingar blir det snabbt en kostnad på flera tusenlappar. Och det är något som stänger barn ute från firandet, vilket bland annat Aftonbladet skriver om. Som tur är finns och en hel del smarta barnkalas tips att använda sig av om man vill få ner kostnaderna en aning. För är det något som en förälder verkligen vill så är det att deras barn ska vara glada, känna sig delaktiga och omtyckta speciellt på sin egen födelsedag.

Så håller du barnkalaskostnaden på minimum

Visst kan det vara skönt att köpa färdigpaketerade kalas i lokal där någon annan ordnar med aktiviteter och tårta, men smakar det så kostar det också. Men det går att få ner dessa kostnader, vilket är något som privatekonomen Emma Persson tipsar om i Dagens Nyheter. Hennes första tips är faktiskt att prata med barnet i fråga och höra efter hur barnet själv känner inför sitt födelsedagsfirande, ofta stämmer föräldrarnas tro om kalaset inte alls överens med vad hur barnet vill fira. Enkelhet räcker långt. Lite korvgrillning i trädgården, maskerad och fiskdamm är alltid uppskattat, vad som är roligast är att fira med kompisarna. Så har du snålt i hushållsekonomin spelar det ingen roll – huvudsaken för barn är att vara med sina vänner och inte vart de är någonstans!