Att inreda barnens rum

Alla barn blir stora förr eller senare och när man inreder deras sovrum är detta något man bör ha i åtanke – därför tänkte vi idag tipsa om hur du inreder barnens rum på bästa vis.  

barnrum gultNär det kommer till inredning och barn är det ytterst viktigt att barnen också ska få känna att de är delaktiga i beslutsfattandet och att det faktiskt är deras rum som inreds, inte mammas eller pappas. Till exempel har tidningen ekuriren intervjuat inredaren Isabelle McAllister, som bland annat varit programledare för Barnkanalens program ”Fixa rummet” och hon vet en hel del om det här med att inreda barnrum. Hon menar exempelvis att man alltid ska utgå från barnens intressen när man inreder men att man inte ska haka upp sig på ett specifikt tema då barn faktiskt är ombytliga, och ja, de växer ju upp såsmåningom också. Ett tips är därför att undvika att exempelvis måla väggarna i pastell och istället hålla rummets basinredning neutral och lägga fokus på färgglada textilier såsom mattor, sängkläder och filtar som enkelt kan bytas ut senare. Man kan också ge sig på att bygga egna inredningsdetaljer såsom en säng som blir till ett slott med några figursågade plywoodskivor eller kanske fågelholkar i papp som väggdekorationer, vilket du kan lära dig genom att klicka här.

Belysning

Barn rör sig inte som vi vuxna gör i sitt rum, utan de håller sig mest på golvet och utnyttjar hela rummets yta på ett sätt som vi inte kan göra. Därför är det viktigt att fokusera på barnrummets belysning och på exempelvis http://confidentliving.se/produkter/belysning/inne/taklampor hittar man mängder av spännande taklampor som man kan klicka hem – och ett tips är att välja belysning med dimmer så att man kan ändra ljusets styrka. Ett annat tips som kan ara värt att ta till kommer från som arkitekten Johan Engström som menar att det även är viktigt att lysa upp rummets mörka ställen så som hörnor och uppe på hyllor. Dock understryker han att det är viktigt att ljuset blir indirekt och inte rakt på – ett smart tips är att till exempel lägga en ljusslinga högst upp i bakom en hylla, bakom en hylla eller hänga som en klase i ett hörn.